/

23. 11. 2022

Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy (Planetum) a ESERO přináší program pro děti, žáky i studenty

Letos už i v roli jednoho z hlavních organizátorů Czech Space Weeku připravila Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy (Planetum) bohatý doprovodný program pro žáky, studenty i širokou veřejnost. Stejně jako v minulém roce se s doprovodným programem zapojila i vzdělávací kancelář ESA ESERO, která již tradičně představí projekty a soutěže, do kterých se žáci ZŠ a SŠ mohli nebo mohou ve školním roce 22/23 zapojit.

 

PROGRAM 28. 11. – 2. 12.

 

Vzdělávací kancelář ESA ESERO – možnosti pro školy 2022/23

Vzdělávací kancelář evropské vesmírné agentury ESA ESERO funguje v České republice již od roku 2015. Mezi hlavní aktivity patří školení pedagogů, dále pak ESA školní projekty – CanSat, Climate Detectives, Astro Pi Challenge a Moon Camp Challenge, vývoj a výroba vzdělávacích pomůcek a mnoho dalšího. Během přednášky stručně představíme jednotlivé hlavní aktivity ESA ESERO Česká republika.


Sluneční soustava není jenom osm planet

Jedna hvězda a osm planet, takto si nejčastěji představujeme Sluneční soustavu. To ale ani z daleka není všechno. Z čeho všeho se skládá, jak je veliká a je v ní nebezpečno?


Představení ESA školního projektu CanSat

V projektu CanSat mají týmy za úkol vyrobit minisatelit o velikosti plechovky. CanSat je v národním finále vynesen raketou do výšky zhruba 1 km, během letu a následného sestupu na padáku musí CanSat měřit a odesílat data, samozřejmostí je bezpečné přistání. Během přednášky představíme ESA školní projekt CanSat – co je to CanSat, jaká jsou pravidla pro účast v soutěži, jaké jsou termíny, tipy pro začátečníky, novinky v letošním ročníku.


Pohledy Vesmírného teleskopu Jamese Webba

Minulý rok o Vánocích jsme vyslali do kosmického prostoru jeden z nejvýkonnějších teleskopů všech dob. Jaká všechna tajemství vesmíru nám již tento teleskop odhalil a jak daleko s jeho pomocí vůbec dokážeme dohlédnout?


Jak vznikají české rakety

Jak dokázali již na střední a vysoké škole postavit raketu, která vynáší na zakázku malé studentské sondy? Jak se připravuje stavba kapalinového raketového motoru? A kam až směřují cíle Českého raketového spolku?


Představení ESA školního projektu Climate Detectives

Abstrakt: V projektu Climate Detectives mají týmy prozkoumat místní problém související se změnou klimatu pomocí družicových snímků nebo dat z pozemních měření. Svá zjištění následně týmy prezentují vhodným způsobem například v médiích. Během přednášky představíme ESA školní projekt Climate Detectives – o čem jsou Climate Detectives, jaká jsou pravidla pro účast v soutěži, jaké jsou termíny, tipy pro začátečníky, novinky v letošním ročníku.


Jak fotografovat vesmír

Co všechno je potřeba k tomu, abychom dokázali kvalitně vyfotografovat nejenom Měsíc, Slunce a nejbližší planety, ale i objekty hlubokého vesmíru, jako jsou mlhoviny, galaxie nebo planety obíhající kolem jiných hvězd.


Představení ESA školního projektu Astro Pi

Abstrakt: V projektu Astro Pi mají jednotlivci nebo týmy za úkol napsat kód pro mikropočítač, který se nachází na Mezinárodní vesmírné stanici. Mohou volit kód pro jednoduchý pozdrav pro astronauty nebo naprogramovat provedení vědeckého experimentu. Během přednášky představíme ESA školní projekt Astro Pi – co je to Astro Pi, jaká jsou pravidla pro účast v soutěži, jaké jsou termíny, tipy pro začátečníky, novinky v letošním ročníku.


Návrat lidí na Měsíc se už blíží

Lidská noha stanula na povrchu Měsíce naposledy v roce 1972. Již více než třicet let lidé sní o návratu, ale teprve v posledních měsících program návratu člověka na Měsíc dostává opravdu reálných obrysů. Program Artemis odstartoval. Jak náročné je se na Měsíc vrátit a proč to vůbec děláme?


Gary Lai: The New Space Age 

What is the future of the space exploration? What challenges we will face and what problems we need to overcome? What is the view of the Chief Architect of the New Shepard rocket at Blue Origin,


Představení ESA školního projektu Moon Camp Challenge

Abstrakt: V projektu Moon Camp Challenge mají týmy vybudovat měsíční základnu a zamyslet se nad jejím fungováním. Základnu modelují ve 3D programu. Týmy si mohou vybrat, v jaké ze tří kategorií budou soutěžit. Během přednášky představíme ESA školní projekt Moon Camp Challenge – o čem je Moon Camp Challenge, jaká jsou pravidla pro účast v soutěži, jaké jsou termíny, tipy pro začátečníky, novinky v letošním ročníku.


Vesmírný program Artemis

Aktuální vesmírný program Artemis nemá za cíl jen návrat člověka na Měsíc, ale v dalších etapách například i stavbu měsíční orbitální stanice. Během přednášky představíme hlavní etapy programu a jeho hlavní části jako je raketa Space Launch System, modul Orion, evropský servisní modul atd. Přednášku bude možné zařadit do výuky ve školách.


Moon Camp Walk – procházka měsíční základnou ve virtuální realitě

Setkání zájemců o ESA školní projekt Moon Camp Challenge v hale pro virtuální realitu Virtuplex. Akce je určena pro učitele a žáky 2. stupně základních a středních škol. 3D modelování a 3D tisk, procházka měsíční základnou ve virtuální realitě! Nutná registrace.