/

29. 11. 2021

Frank Salzgeber nám vzkazuje: Věřte si a nenechte odsud odcházet talenty

Hostem šestého dílu Czech Space News podcastu je Frank Salzgeber, vedoucí kanceláře pro inovace a podnikání ESA. Podcast vznikl ve spolupráci CzechInvest a Ministerstva dopravy a provede vás jím Vojtěch Koval a Jan Spratek. 

Začátek podcastu tradičně zahajují krátké zprávy o vesmírném dění. Dnes uslyšíte o dalším odložení startu teleskopu Jamese Webba, nástupci Hubbleova teleskopu. Moderátoři také doporučí pořad Vesmírné starty, které komentuje Dušan Majer.

Hostem tohoto dílu je Frank Salzgeber. S ním dojde řeč na digitální dvojče Země, které by za pomocí dat mohlo za pár let umět předvídat dění na Zemi – modelovat počasí nebo třeba dopravní situaci. V závěru dojde také řeč na český kosmický průmysl a jeho postavení ve světě. Salzgeber připomene, že v Česku vznikla spousta skvělých projektů a je tu řada výborných inženýrů, chybí tu ale sebevědomí a schopnost se prodat. Nejeden talentovaný člověk nám pak navíc odejde do zahraničí. Celkově je ale podle něj Česko na dobré cestě a tato pozitivní atmosféra se nese celým dnešním dílem.