/

8. 2. 2022

Iva Poláčková Šolcová o zkoumání psychického zdraví kosmonautů

Třináctý díl podcastu přivítal Ivu Poláčkovou Šolcovou z Psychologického ústavu Akademie věd ČR. S ní moderátoři proberou psychologii kosmonautů i přípravy na izolaci během vesmírné mise. Podcast vznikl ve spolupráci CzechInvestu a Ministerstva dopravy a provede vás jím Vojtěch Koval a Jan Spratek.

Podcast začíná informací o rozhodnutí ESA a NASA prodloužit provoz Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do roku 2030. Až doslouží, bude shozena do “vesmírného pohřebiště” v Tichém oceánu, tzv. bodu Nemo (Point Nemo, pojmenovaný po postavě z románu Julese Verna). Ten byl vybrán jako nejvhodnější místo kvůli své odlehlosti.

Pozitivní je informace o otevření nového magisterského oboru Space Applications na Vysokém učení technickém v Brně. Studium je sice zpoplatněné, ale na programu spolupracuje i ESA a součástí studia bude placená stáž u jednoho z průmyslových partnerů oboru. Jací to jsou se dozvíte v podcastu.

S psycholožkou Ivou Poláčkovou Šolcovou proberou historii kosmické psychologie v ČSSR i její současnou podobu. Psychický stav kosmonautů se často zkoumá v izolaci, při simulačních letech, které mohou trvat i na řadu měsíců. Simuluje se osvětlení, omezené množství jídla a pití, komunikace s řídícím centrem a podobně. Ne vše se ale dá simulovat – jak to je vám dnešní host prozradí záhy.