/

24. 8. 2022

Střípky z vesmíru: Velká Británie testuje vysoko letící špionážní balóny společnosti Sierra Nevada

Velká Británie si vybrala společnost Sierra Nevada Corporation pro svůj projekt Aether, který má v zemi demonstrovat stratosférickou komunikaci a zpravodajství, sledování a průzkum. 

Americká letecká společnost se sídlem ve Sparksu v Nevadě předvede schopnosti balónů v rámci zakázky britského ministerstva obrany na fázi vyhodnocení projektu Aether. Britský projekt se snaží řešit potřebu země po komunikačních systémech, které jsou rychle manévrovatelné pro dlouhodobé mise a vyžadují minimální zásobování nebo údržbu. Balony s minimální hmotností přitahují pozornost kvůli své schopnosti zůstat ve vzduchu po dlouhou dobu při provádění pozorovacích operací a také kvůli své potenciální schopnosti sledovat hypersonické zbraně.

Na druhé straně oceánu projevili o tuto technologii zájem také američtí zákonodárci. V senátní verzi zákona o národní obraně pro rok 2023 je na výzkum stratosférických balónů vyčleněno 15 milionů dolarů. Americká armáda zkoumá možnosti využití balonů již několik let. Balony, které mohly dosáhnout stratosféry, byly údajně testovány, aby se zjistilo, zda by mohly být použity pro sledování obchodu s narkotiky a hrozeb pro národní bezpečnost.