/

28. 9. 2022

V Praze proběhne výstava Czech Space

Nejviditelnější českou stopou na European Space Weeku (ESW) je výstava Czech Space, kterou připravila agentura CzechInvest ve spolupráci s Ministerstvem dopravy. Na výstavě v Křižíkových pavilonech se představuje Czech Space Team – platforma pro aktivní hráče z řad statní sféry a jejich partnery ze soukromého sektoru, kteří chtějí české kosmické aktivity aktivně posouvat dopředu a podílet se na jejich rozvoji v České republice. Cílem Czech Space Teamu je pomáhat s úspěšnou realizací Národního kosmického plánu, mimo jiné se zajištěním vysoké úrovně povědomí o kosmických aktivitách, a to zejména z pohledu významu kosmických aktivit a jejich přínosů pro jednotlivce i celou společnost.

Výstava si klade za cíl představit český kosmický sektor návštěvníkům ESW, představit jeho největší úspěchy, milníky v jeho vývoji, účast České republiky na kosmických misích a hlavní české vesmírné úspěchy. Má podobu 15 tištěných panelů, které představují milníky vývoje Českého vesmíru a účast České republiky na kosmických misích a také největší vesmírné úspěchy komerčních zástupců českého průmyslu – letošních partnerů tuzemských podzimních kosmických aktivit – společností TRL Space Systems, Honeywell, OHB Czechspace, ATC Space, CGI, Advacam, Czech Space Alliance, Groundcom, Stratosyst, VZLÚ a Uneeqly.  

Výstava bude otevřena a přístupná zdarma všem návštěvníků po celou dobu konání ESW.

 

Vernisáž výstavy

Slavnostní zahájení výstavy proběhne v pavilonu C Křižíkových pavilonů 4. října 2022 od 15.00 za účasti evropského komisaře pro vnitřní trh Thierry Bretona, místopředsedy vlády ČR pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj ČR Ivana Bartoše, vedoucího české kosmické delegace za Ministerstvo dopravy Václava Kobery a zástupce generálního partnera Czech Space Week Petra Kapouna, CEO a zakladatele společnosti TRL Space Systems.