/

16. 10. 2022

Výzkumný a zkušební letecký ústav otevřel centrum pro aplikovaný výzkum kosmických technologií

Při příležitosti oslav stého výročí založení otevřel Výzkumný a zkušební letecký ústav novou budovu s názvem „C3T – Czech Centre for Competitive Technologies.“ Budova bude sloužit jak Výzkumnému a zkušebnímu leteckému ústavu (VZLÚ), který tak nahradí některé laboratoře a další experimentální pracoviště v již nevyhovujících prostorách, tak inovačním firmám, které mají speciální požadavky na infrastrukturu, a to zejména v oborech zaměřených na kosmickou techniku. Novou budovu C3T s užitnou plochou 6000 m2 bude provozovat akreditovaný Vědeckotechnický park VZLÚ, který je organizační složkou VZLÚ.

„V rámci České republiky aktuálně podobná budova neexistuje. V rámci Evropy jsou podobná pracoviště jen ve velkých státech, kde je kosmický průmysl tradicí, jako je například Německo, Francie, Itálie nebo Španělsko,“ vysvětluje generální ředitel VZLÚ Josef Kašpar.

Symbolickou pásku před otevřením budovy přestřihli ministr financí Zbyněk Stanjura, ministr dopravy Martin Kupka a generální ředitel VZLÚ Josef Kašpar.

„Věřím, že nová budova přispěje k tomu, aby Česká republika patřila mezi lídry leteckého a kosmického výzkumu a vývoje. Myslím si, že na to ten potenciál máme,“ řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Tato budova může být určitým „technologickým kotlem,“ který potáhne české inovace. Věřím, že centrum pomůže uspíšit vývoj a Česká republika bude díky němu na špici. Máme k tomu všechny předpoklady,“ prohlásil ministr dopravy Martin Kupka.

V rámci slavnostního otevření budovy byly zpřístupněny ukázky projektů, které Výzkumný a zkušební letecký ústav vyvíjí. Příkladem je řídící stanoviště nanodružic VZLUSAT-1 a VZLUSAT2 nebo model autonomního bezpilotního leteckého prostředku s názvem MIYA s nosností 400kg/4, který má sloužit pro účely dopravy cestujících i nákladu.

Budova C3T byla spolufinancována z Evropských strukturálních fondů, v rámci Operačního programu Praha – Pól růstu (OP PPR).